неділю, 20 серпня 2017 р.

Навчально-методичне забезпечення курсу "Інформатика, 6" у 2017-2018 н.р.

Шановні колеги! Авторський колектив у складі Морзе Н.В., Барни О.В., Вембер В.П. до початку 2017-2018 н.р. підготував навчально-методичне забезпечення курсу інформатики у 6 класі. Особливості комплекту:
1) усі складові комплекту відповідають Навчальній програмі інформатики, яка затверджена Наказом Міністерства освіти і науки України від 07.06.2017 № 804;
2) складові навчально-методичного комплекту узгоджені із методичними рекомендаціями щодо викладання навчальних предметів у 2017-2018 н.р., які подані у листі Міністерства освіти і науки України від 09.08.2017 р. № 1/9-436;
3) комплект реалізує авторські методичні підходи розвивального, компетентнісного особистіснозорієнтованого навчання, навчання через систему доцільно дібраних практичних та творчих задач.


До складу навчально-методичного забезпечення, яке схвалено до використання у загальноосвітніх навчальних закладах відповідними грифами МОН,  входить:

  • підручник
Морзе Н. В. Інформатика : підруч. для 6 кл. загальноосвіт. навч. закладів / Н. В. Морзе, О. В. Барна, В. П. Вембер. — К. : УОВЦ «Оріон», 2017. — 192 с.


  • робочий зошит
Морзе Н.В. Робочий зошит з інформатики: навч. посіб. для 6 кл. загальноосвіт. навч. закл. / Н. В. Морзе, О. В. Барна, В. П. Вембер. — К. УОВЦ «Оріон», 2017. — 48 с.


  • зошит для перевірки предметних компетентностей
Морзе Н.В. Перевірка предметних компетентностей. Інформатика 6 кл. Збірник завдань для оцінювання навчальних досягнень учнів / Н.В. Морзе, О.В. Барна, В.П. Вембер, О.Г. Кузьмінська. — К. УОВЦ «Оріон», 2016. — 48 с.

                   На сторінках блогу ми поурочно пропонуватимемо методичні рекомендації щодо реалізації Концепції Нової школи на уроках інформатики з використанням друкованих видань та онлайнової складової. Для цього пропонуємо орієнтовне поурочне планування навчання інформатики у 6 класі за поданим комплектом. Вчитель може самостійно змінювати кількість годин на вивчення кожної із тем, змінювати їх порядок, застосовувати власні навчально-методичні підходи. Зазначимо, що оскільки згідно Рекомендацій кількість практичних робіт, які обов'язкові для виконання та оцінювання учнів має становити 25% від загальної кількості навчального часу, і виходячи із логіки та змісту розділів, у плануванні зазначено 8 практичних робіт. 

Календарно-тематичне планування можна завантажити за посиланням:
https://drive.google.com/file/d/0B6fTIfFMSQYZWVZhLVJvNHhoYTg/view?usp=sharing

26 коментарів:

  1. Доброго дня, скажіть будь ласка в яку ціну підручник, як його можна замовити і чи є знижки від кількості, яка обгортка підручника (журнальна як того року для 5 класу чи цупка, як для 8 кл)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня! Ціни ще не знаю - слідкуйте за дописами. Знижка звичайно є, як і на всі посібники. Обкладинка буде м'яка, як у 6 класі, - це зменшує ціну підручника

      Видалити
  2. Скажіть будь ласка чи є електронні версії підручників для 5 та 6 класів?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ні, немає електронних версій підручників для 5 та 6 класів

      Видалити
  3. Коли і де можна буде придбати підручник?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Підручник можна буде придбати у другій половині вересня

      Видалити
  4. Вот не могут в этой стране сделать что-то не через жопу. Каким образом дети должны учиться до второй половины сентября?

    ВідповістиВидалити
  5. Хоча б завдання, презентації, інтерактивні вправи до уроків можна було викласти.

    ВідповістиВидалити
  6. Підкажіть будь ласка, куди подати скаргу на злочинне міністерство та видавництво-спільника, які змушують дітей купувати підручники? Напевно, в антікорупційний комітет?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Мабуть це питання не до нас. Видавництво не змушує нікого нічого купляти - це їх бізнес. Автори згідно договору передають авторські права видавництву - це такі правила, ми також нікого ні до чого не змушуємо. Усі матеріали, які ми розміщуємо у блозі є авторськими, але ми їх віддаємо безкоштовно, вони не є предметом договору, а тільки нашою безкорисливою доброю волею. МОН не оголосило конкурс на підручник, а без конкурсу воно, здається, не має права фінансувати випуск, хоча так не було із Хрестоматією для читання для 1-2 класу. Тому в цій частині МОН можна запитувати. Але МОН також не змушує купляти підручники. На наш запит чому конкурс не був оголошений, чому не випускаються підручники за кошти МОН (авторам все одно за чиї кошти, бо ми отримуємо за рукопис просто смішні гроші: в перерахунку на 1 екземпляр підручника для 9 класу на трьох авторів аж по 8 копійок на всіх трьох!) нам дали відповідь, що конкурс оголошується раз у п'ять років. І те, що підручники не відповідають зміненим програмам - це нічого не міняє. Вчителі тепер мають право навчати на власний розсуд за чинними програмами. Мабуть, якби вчителі звертались до МОН чому розірваний ланцюжок програма+підручники, то ситуація могла б змінитись, бо це буде продовжуватись із 7, 8, 9 класом далі. Авторів не чують, хоча я, окрім автора, є таким самим вчителем, як, мабуть, і Ви. Тому складу корупції немає. Треба звертатись у МОН. Але, звісно, Ви можете звертатись і в антикорупційний комітет і додати їм роботи, щоб вони витратили час на відписку.

      Видалити
  7. Скажіть, будь ласка, в якому графічному редакторі передбачена робота в підручнику?

    ВідповістиВидалити
  8. Доброго дня, скільки коштує підручник для 6-го класу? Дякую!

    ВідповістиВидалити
  9. Доброго дня. Терміново потрібні підручник і робочий зошит. Як замовити? Вже вересень збігає кінця...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Робочий зошит уже давно є в продажі. Звертайтесь до видавництва або його торгових предсставників

      Видалити
  10. Підручник продають за посиланням:
    http://petrovka-online.com/uk/vidavnictvo-orion/31375-pidruchnik-dlya-6-kl.html
    У видавництві повідомляють, що підручників немає і невідомо коли вони будуть.
    Підозрюю, що підручники з'являться перед 1 вересням 2018-2019 н.р.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Пане Сергію, не знаю, що там продають на Петрівці, але автори ще не мають підручника також. Також не знаю чому у Вас такі підозри, але і до цих пір нас запитують про 5 клас, наче б то його немає. А його уже другий рік використовують. Тому можете бути певні - Вам не доведеться чекати першого вересня 2018 року. Підручник буде, хоч із запізненням

      Видалити
    2. ну првильно! з запізненням! перед 1 вересням 2018-2019 н.р.

      Видалити
  11. Добрий вечір! В видавництві відповіли, що в цьому році підручник друкувати не будуть. Пані Ольго, ви щось про це знаєте?

    ВідповістиВидалити
  12. ужас! вчителі вимагають робити завдання та вчити правила по книжці якої ніде не має. За що дитина отримує 2?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Мабуть, це питання не до авторів. Інформатика - це практикозорієнтований урок. 70% навчального матеріалу має бути пов'язане із практичними завданнями, а не заучуванням правил. Оцінка учня - це мірилр її навчальних досягнень. і оцінка 2 виставляється не за те, що дитина щось не виконала, а за те, що вона досягла в обсязі, який відповідає 2 балам.

      Видалити